Wyrazisty farsz tych pierogów zachwyca wszystkich. Sekret to dwa dodatki
Uwielbiam pierogi w każdej postaci i uwielbiam eksperymentowanie z farszem. Ten powstał, kiedy szukałam pomysłu na bezmięsne pierogi na bazie ziemniaków. Miałam otwarty słoik suszonych pomidorów w oliwie i postanowiłam je wykorzystać. Okazało się to strzałem w dziesiątkę i teraz często do tego pomysłu wracam.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?
Obok suszonych pomidorów do farszu dodaję też przesmażoną cebulę. Smażę ją jednak nie na maśle czy zwykłej oliwie, ale na oliwie z zalewy z pomidorów. To jeszcze bardziej podkręca finalny smak farszu. Taka cebulka przesmażona na tłuszczu sprawia jednocześnie, że farsz do pierogów nie jest suchy. Jeśli przesmażysz cebulę, reszta jest prosta: wystarczy posiekać drobno pomidory i razem z cebulą dodać do ziemniaków.
Jeśli masz swój własny, sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, śmiało go wykorzystaj. Ja podaję w przepisie jeden z moich ulubionych, z dodatkiem jajka i masła (świetnie sprawdza się też przy pierogach na słodko), ale może to być też zwykłe ciasto z mąki zaparzanej gorącą wodą, ale też ciasto z mąk innych niż pszenna, np. z mąki gryczanej.
Przepis: Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami
Pierogi z wyrazistym farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 747 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 2 małe cebule
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki oliwy z pomidorów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuCebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z zalewy pomidorów i wrzuć na nią cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, pomidory pokrój drobno. Do ziemniaków dodaj pomidory, cebulę z patelni, dopraw wszystko solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Jak podawać pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?
Ja tego typu pierogi najbardziej lubię jeść odsmażone, podaję je często z surówką z kiszonej kapusty lub z pikantną kapustą kimchi. Pierogi świetnie smakują też po ugotowaniu: serwuj je np. okraszone masłem, przesmażoną cebulką czy posypane świeżą zieleniną, np. koperkiem, pietruszką czy szczypiorkiem.
Pierogi można też serwować ze śmietaną czy gęstym jogurtem. Jeśli lubisz mieć w tego typu daniach mięsny akcent, okraś je przesmażonym na złoto boczkiem lub posyp chrupiącymi chrustami zrobionymi z dojrzewającej szynki.