Wyrazisty farsz tych pierogów zachwyca wszystkich. Sekret to dwa dodatki

Dodano:
Pierogi Źródło: Shutterstock / freeskyline
Ten pomysł na farsz do pierogów jest jednym z moich ulubionych. To pierogi z ziemniakami, ale dwa dodatki sprawiają, że nadzienie jest wyraziste i pełne smaku.

Uwielbiam pierogi w każdej postaci i uwielbiam eksperymentowanie z farszem. Ten powstał, kiedy szukałam pomysłu na bezmięsne pierogi na bazie ziemniaków. Miałam otwarty słoik suszonych pomidorów w oliwie i postanowiłam je wykorzystać. Okazało się to strzałem w dziesiątkę i teraz często do tego pomysłu wracam.

Jak zrobić pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?

Obok suszonych pomidorów do farszu dodaję też przesmażoną cebulę. Smażę ją jednak nie na maśle czy zwykłej oliwie, ale na oliwie z zalewy z pomidorów. To jeszcze bardziej podkręca finalny smak farszu. Taka cebulka przesmażona na tłuszczu sprawia jednocześnie, że farsz do pierogów nie jest suchy. Jeśli przesmażysz cebulę, reszta jest prosta: wystarczy posiekać drobno pomidory i razem z cebulą dodać do ziemniaków.

Jeśli masz swój własny, sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, śmiało go wykorzystaj. Ja podaję w przepisie jeden z moich ulubionych, z dodatkiem jajka i masła (świetnie sprawdza się też przy pierogach na słodko), ale może to być też zwykłe ciasto z mąki zaparzanej gorącą wodą, ale też ciasto z mąk innych niż pszenna, np. z mąki gryczanej.

Przepis: Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Pierogi z wyrazistym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
747 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie farszuCebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z zalewy pomidorów i wrzuć na nią cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, pomidory pokrój drobno. Do ziemniaków dodaj pomidory, cebulę z patelni, dopraw wszystko solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).

Jak podawać pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?

Ja tego typu pierogi najbardziej lubię jeść odsmażone, podaję je często z surówką z kiszonej kapusty lub z pikantną kapustą kimchi. Pierogi świetnie smakują też po ugotowaniu: serwuj je np. okraszone masłem, przesmażoną cebulką czy posypane świeżą zieleniną, np. koperkiem, pietruszką czy szczypiorkiem.

Pierogi można też serwować ze śmietaną czy gęstym jogurtem. Jeśli lubisz mieć w tego typu daniach mięsny akcent, okraś je przesmażonym na złoto boczkiem lub posyp chrupiącymi chrustami zrobionymi z dojrzewającej szynki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...